{{baseData.historyTitle}}

{{baseData.historyTitle}}

  • Press
  • 2021-07-01
  • Eén Belg op vier gaat nooit de deur uit zonder volledig opgeladen smartphonebatterij

    Ruim zes op tien jongeren ervaren een bijna lege batterij als stressbron, blijkt uit OPPO-studie

    Eén Belg op vier gaat nooit de deur uit zonder volledig opgeladen smartphonebatterijEén Belg op vier gaat nooit de deur uit zonder volledig opgeladen smartphonebatterij

    Brussel, 1 juli 2021 - Een bijna lege smartphonebatterij is voor één op twee Belgen een echte bron van stress. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van smartphonefabrikant OPPO, bij duizend Belgische smartphonegebruikers. Opvallend is dat landgenoten uit de Franstalige landshelft nog iets meer dan Vlamingen wakker liggen van de status van hun smartphonebatterij. En ook jongere gebruikers zijn er meer mee bezig dan 55-plussers.

    Smartphones zijn een vast onderdeel van ons dagelijks leven geworden en we gaan dan ook zelden de deur uit zonder dat we onze mobiele telefoon op zak hebben. Een bijna lege batterij is voor veel mensen zelfs een heuse stressbron geworden. In Wallonië geeft meer dan de helft van de bevraagden (53,8%) toe dat die batterij stress veroorzaakt. Bij de Vlamingen ligt dat percentage een stuk lager (42,9%). Ook jongeren (-34 jaar) vinden een lege batterij behoorlijk stresserend (62%), terwijl 55-plussers (38,7%) zich hier het minste zorgen over maken.

    9 op 10 Belgen checken batterijstatus voor vertrek

    Het hoeft niet te verwonderen dat de meeste smartphonegebruikers het niveau van hun batterij controleren voor ze de deur uitgaan. Sterker nog, in Vlaanderen vertrekt zes op tien (60,3%) enkel als hun toestel minstens voor de helft is opgeladen. In Wallonië wacht één op drie (36,2%) zelfs tot de batterij volledig is opgeladen. Franstalige deelnemers van de studie stellen ook vaker dat ze een powerbank of een lader op zak hebben (30,5%), terwijl maar liefst 81,3% van de Vlamingen geen laadoplossing met zich meeneemt. Ook 35,6% van de jongeren heeft meestal een powerbank of lader bij.

    Om de volgende ochtend zeker met een volle batterij te kunnen opstaan, laadt meer dan de helft van de Belgen hun smartphone ‘s nachts op. Ook hier heeft Wallonië (66,2%) opnieuw een streepje voor op Vlaamse smartphonegebruikers (54,6%). Wie de batterij als een stressbron ervaart, is het meest geneigd om z’n toestel ‘s nachts op te laden. Bij liefst 72,6% van de jongeren ligt hun toestel te laden terwijl ze slapen. Dertigers en veertigers zijn op dit vlak eerder verdeeld, terwijl 60,7% van de 55-plussers hun smartphone ‘s nachts zelden of nooit in het stopcontact steekt.

    Als de smartphone overdag dan toch leegloopt en een niveau van 5% bereikt, kiezen de meeste Belgen ervoor om hun toestel tijdelijk uit te zetten of de besparingsmodus in te schakelen. Vooral bij jongeren (38,4%) en in de leeftijdsgroep 35-54 jaar (31,4%) is die besparingsmodus populair. Al laat meer dan 30% van de 35-plussers z’n toestel ook gewoon uitvallen.

    Sociale media versus fitnessapps

    Uiteraard heeft ook het gebruik van de smartphone invloed op de levensduur van de batterij. Zo zien we dat de batterij bij de meerderheid van de jongeren hooguit een dag meegaat, terwijl 55-plussers hun smartphone vaak meer dan een dag (45,4%) of zelfs twee dagen (25,1%) niet hoeven te laden.

    De meeste Belgen zijn zich er ook van bewust dat bepaalde apps de grootste energieverslinders voor hun toestel zijn. Hier zien we bovendien een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke gebruikers. Bij vrouwen zijn apps voor sociale media (44,3%) en het versturen van berichten (35,9%) met voorsprong de grootste verbruikers. Bij mannen zien we daarentegen ook navigatieapps (31,6%) en apps voor videostreaming (28,7%) hoog in de rangorde staan.

    Het is natuurlijk geen verrassing dat sociale media de kroon spannen bij alle leeftijdsgroepen onder 55 jaar – met zelfs 55,9% bij de jongeren. Bij oudere deelnemers van de studie blijken fitnessapps dan weer de grootste energieverslinders.

    Snelste laadoplossing op de markt

    De batterijstress laat zich ook voelen in de keuze voor een nieuwe smartphone. Het is voor Belgen één van de belangrijkste factoren om voor een bepaald toestel te kiezen. OPPO speelt graag in op die vraag van gebruikers.

    “Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Belgen zijn smartphone ’s nachts oplaadt. Om een snelle veroudering van de batterij te voorkomen, maken onze smartphones gebruik van geoptimaliseerd nachtladen. Dat regelt de oplaadsnelheid op een slimme manier, zodat je toestel ’s ochtends helemaal klaar is voor gebruik en overladen wordt voorkomen”, illustreert Dirk Pauwels, Country Director OPPO België & Luxemburg AED.

    OPPO is ook voortrekker in ultrasnel opladen. Met de zelf ontwikkelde SuperVOOC-technologie beschikken OPPO-smartphones over een supersnelle laadoplossing waarmee ze na een half uur alweer over een volle batterij beschikken. Vijf minuten laden volstaat zelfs voor vier uur gebruik. Het is de meest efficiënte en veiligste snellaadtechnologie op de markt, ideaal om aan de nieuwe vereisten van het 5G-tijdperk te voldoen.

    Dirk Pauwels legt uit: “De populariteit van sociale media en video heeft in recente jaren geleid tot een forse toename in batterijverbruik. Met de komst van 5G zullen rijkere apps ervoor zorgen dat die batterijdruk alleen maar verder stijgt. We kunnen de batterij evenwel niet oneindig vergroten binnen de fysieke beperkingen van een smartphone. Naast het optimaliseren van de batterij, is een snellere laadsnelheid daarom cruciaal om een langer batterijleven te garanderen.”

    Hotline.svg

    Bel de klantenservice

    080089380

    Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00

    Helaas kunnen wij momenteel onze service alleen in het Frans of Engels bieden.